Saopćenja za javnost

Identifikovane još tri žrtve genocida u Srebrenici

10.6.2022

Porodice nakon identifikacije dale saglasnost za njihov ukop na ovogodišnjoj kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari
U prostorijama Podrinje identifikacionog projekta u Tuzli danas su zvanično identifikovane još tri žrtve genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine.
Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1995. godine, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su godinama kasnije iz masovnih grobnica koje su otkrivene u Zvorniku i Bratuncu.  

Identifikovan je Avdić (Avdo) Šaban rođen 1960. godine u Paljevićima kod Zvornika. On je ubijen 1995. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2004. godine iz masovne grobnice Blječeva. 

Porodica je potvrdila i identitet Aljić (Bekte) Sabrije, rođenog 1940. godine u Srebrenici. On je također ubijen 1995. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2001. godine iz masovne grobnice u selu Kamenica kod Zvornika. 

Identifikovan je i Karić (Osmana) Smajil rođen 1947. godine u Skugrićima kod Vlasenice. On je također nestao 1995. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice u selu Kamenica, 2001. godine. 

Posmrtni ostaci ovih žrtava najprije su identifikovani putem DNK metode, da bi potom taj identitet potvrdili i članovi njihovih porodica.